Zindelijkheid

We hebben graag dat kleuters zindelijk zijn wanneer ze naar school komen.  Zo kan er meer aandacht gaan naar activiteiten en begeleiding van het spel van de kinderen.

Heel wat ouders kijken allicht uit naar de dag dat hun kind zelfstandig naar het toilet gaat.  Is jouw kind al zindelijk?  Brengt het de dag door zonder luiers?

Met enkele tips vertellen we je alvast hoe je eraan kan beginnen:

  • Bij zindelijkheidstrainig is het belangrijk dat je kleuter geen luier meer aan heeft. Voorzie daarom veel onderbroekjes. Enkel bij het slapengaan gaat de luier terug aan.

  • De kleerkast wordt onder de loep genomen en alle broekpakken, body’s en moeilijk sluitbare kledij maken plaats voor gemakkelijke kledij zoals een joggingbroek of legging.

  • Voorzie steeds een potje en reservekledij dat je overal mee naartoe neemt. Zo kan uw kleuter, op elk moment van de dag, het potje gebruiken.

  • Het komt erop aan je kleuter op regelmatige tijdstippen, bijvoorbeeld elk 1,5u op het potje te zetten.  Heel veel aanmoediging en een beloning bij een gevuld potje is belangrijk.

  • Zindelijkheidstrainig loopt niet altijd van een leien dakje en kan vermoeiend zijn… volhouden is de boodschap.

  • De zindelijkheidstraining is zowel thuis als op school belangrijk. Samen aan de hand van een stappenplan kan je dit vlot volgen. We voeren een gesprek met de betrokken ouders, geven tips mee en als het nodig blijkt zelfs een zindelijkheidstas of starten we met een beloningskaart. 

Alvast heel veel succes!

 

Via deze link vindt u de folder uit de Schotkrant rond zindelijkheid   

Via deze link  kan je de zindelijkheid oefenen en belonen